keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Terran viitta ja kengät

Vielä vähän juttua Terrasta, nimittäin viitasta ja kengistä.

Viitan teko alkoi kankaan värjäämisellä.
Terran viitta on tässä työstämässäni versiossa kaksivärinen, oikeastaan kahdella värillä liukuvärjätty. Päätin kokeilla värjäämistä Dylonin käsinvärjäysväreillä. Koska ihan sopivia sävyjä ei löytynyt, päätin sekoittaa omat sävyni. Keltaiseen/oranssiin käytin värejä Sunflower Yellow sekä Goldfish Orange, ja pinkkiin/violettiin värejä Flamingo Pink ja Intense Violet.

 
Välineet, joita käytin.
- Pesuvadit varsinaiseen värjäämiseen
- Pienempi sininen kippo väriaineen liuottamiseen
- Suolaa + ruokalusikka
- Kumihanskat
- Esiliina on kaunis, tein sen joskus ala-asteella xD
- Värjättävä kangas, joka on huuhdeltu ja jätetty kosteaksi
- Väriaineet
- Sanomalehtiä lattian suojaamiseen (mikä oli ihan turhaa, koska onnistuin kuitenkin roiskimaan värjäysliuosta sanomalehtien ulkopuolelle. Sitä paitsi, väriaine lähti lattiasta todella helposti eikä värjännyt kylppärin lattialaattoja yhtään. Lopussa minulla oli siis puhdas lattia ja kasa märkää sanomalehtipaperia hävitettävänä.)

 
Kuvassa väriaine on juuri liuotettu 5 dl:aan vettä, ja seuraavaksi sen matka käy pesuvatiin, jossa on 6 litraa vettä ja 5 ruokalusikallista suolaa.
Koska väriainepusseissa ja Dylonin nettisivuilla missä viipyy mainostuspalkkioni on ohjeet värjäysseoksen tekemiseen ja itse värjäämiseen, en ala kirjoittamaan niitä tähän uudestaan sen kummemmin.

 
Värjäsin kangasta molemmista suunnista samaan aikaan, eli lisäsin tietyin väliajoin lisää kangasta värjäysliuokseen (tähänkin on ohjeistusta Dylonin sivuilla). Epäilin värjäyksen aikana, että kankaasta tulee liian tumma, minkä takia lyhensin ohjeessa annettuja värjäysaikoja hieman.
 

 
Mutta kuinka sitten kävikään. Ai että tuliko silti hieman liian tumma. Olen suurin vähättelijä tällä puolella galaksia.
Siinä vaiheessa kun koko kangas oli ainakin käynyt väriliuoksessa, katsoin tarkemmin pisimmän ajan väriliuoksessa olleita osia.
 
Ilmeeni.
 
Sanotaanko vaikka, että joo tuli liian tumma.
Seuraava vaihe oli kankaan huuhteleminen kylmällä vedellä liian väriaineen poistamiseksi, ja huuhtelinkin tuon useita kertoja. Vaikka väriä lähtikin, kangas oli silti liian tumma.
 
Eikun uusiksi koko homma. Onneksi minulla oli toinen samankokoinen pala samaa kangasta, kun olin kangaskaupassa arvioinut kankaan leveyden väärin ja ostanut epähuomiossa kaksinkertaisen määrän tarvittavaan verrattuna. Nyt kuitenkin kiitin itseäni siitä. Kohtalon johdatusta?
Myös kaikkia värejä oli jäljellä. Tällä kertaa laitoin seokseen kokonaisuudessaan vähemmän väriainetta, ja lisäsin vaaleamman värin suhdetta tummempaan nähden. Pidin myös kangasta väriliuoksessa huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin ensimmäisellä yrityksellä. 

 
Tällä kertaa tulos miellytti silmää huomattavasti enemmän. Huuhtelin yritys nro 2:n kylmällä vedellä ja siirryin sitten seuraavaan vaiheeseen, eli kankaan pesemiseen ihan pesuaineen kanssa. Olin aivan varma, että tuo tummempi kangas päästää väriä vielä 50 vuoden päästä, mutta kunnollisen pesun jälkeen huuhteluvedet olivat hyvinkin puhtaita. Success!
Huuhdeltuani molemmat kankaat monta kertaa (tarkoitan sitä, monta kertaa) vein ne ulos kuivumaan. Ohjeen mukaan auringonvaloa pitäisi välttää, joten onneksi löytyi hyvä melkein varjoisa paikka.
 
 
Yritys nro 1. Vaaleni huomattavasti, mutta on siltikin melko tumma. Violetti osuus ei pääse kuvassa oikeuksiinsa, koska vain kankaan nurja puoli näkyy - käyttämäni kangas oli jotakin sekoitekangasta, jonka oikea puoli värjäytyi huomattavasti paremmin kuin nurja puoli. Oikeasta puolesta tuli hyvinkin tumman violetti.
Tästä tuli kyllä aika cool, mutta tähän tarkoitukseen se ei sopinut. Teen tästä vielä joskus jotain kivaa.

 
Ja yritys nro 2. Kangas ei ole oikeasti ihan niin vaalea kuin kuvassa näyttää olevan. Tästä tuli mielestäni oikein nätti, ja se liukuvärjäyksessä tavoiteltava värin vähittäinen muuttuminen näkyy kivasti. Tosin se ei ihan pääse oikeuksiinsa kankaan vaaleuden takia.

Kun viittakangas oli kuivunut, huolittelin saumat, lisäsin hapsut ynnä muut yksityiskohdat ja maalasin kukkia. Ta-da, minulla on valmis viitta.

Pahoittelen ryppyjä, kuva on otettu conin jälkeen enkä viitsinyt alkaa silittää viittaa vain kuvaa varten. Se menisi kuitenkin säilytyksessä ryppyyn ennen seuraavaa käyttökertaa. Tuo kangas rypistyy ihan liian helposti!

Viitan yksityiskohtia.


Yleisesti tuosta värjäyksestä vielä, että Dylonin värit toimivat mielestäni oikein hyvin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ohjeen mukaisten värjäysaikojen kanssa lopputulos tulee olemaan ihan oikeasti tumma, ainakin minun kankaassani. Mikäli tavoittelee noin vaaleaa lopputulosta kuin minä Terran viitassa, värjäysaikoja saa lyhentää ihan reilusti.


Kengät taas... Olin alun perin suunnitellut tekeväni kenkien varsiin jatkopalat, koska Terran kenkien varret ovat pidemmät kuin kirpparilöytökenkien varret. En kuitenkaan toteuttanut tätä suunnitelmaa, koska todennäköisesti vähintään ensimmäinen yritys olisi epäonnistunut ja enää ei ollut aikaa lähteä metsästämään uusia kenkiä. Samasta syystä en myöskään alkanut rakentaa kenkien kärkiin mitään älyttömiä suipporakennelmia, jotka hajoaisivat viimeistään conissa.

Aloitin kenkien tekemisen maalaamalla kärjet, korot ja kantapäiden kohdat kullanvärisiksi. Maalikaupan kultainen spray on parasta. Ei tiimarilaatu. Miten niin olen katkera?
Sitten otin esiin sakset, kontaktiliimaa ja punaista kangasta, jota olin käyttänyt myös Terran mekkoon ja hansikkaisiin. Piirtelin kankaalle leikkauskohtia ja pian minulla olikin kauniita palasia, joita lähdin liimaamaan kenkiin kiinni. Yhden kengän päällyste koostuu kolmesta palasta, koska vetoketjun piti jäädä käden ulottuville. Nyt se näkyy rumasti mustana viivana punakultaisissa kengissäni. Nyyh. En kuitenkaan alkanut kikkailemaan sitä piiloon, koska siitä olisi varmaankin tullut jokin eeppinen fail.
Kun kengissä oli nätti(?) päällyste, siirryin somistamaan niitä kultaisella nauhalla (jota löytyy myös mekosta ja hansikkaista) sekä valkoisella narulla. Nämäkin liimasin paikoilleen kontaktiliimalla. Sormetkin saivat osansa, mikä ei pakkauksen mukaan ole täysin terveellistä, mutta enpä ole mitään erikoisia sivuvaikutuksia huomannut. Kontaktiliima on muuten oikein kivaa kamaa. Liimahöyryt ovat epämiellyttävät, mutta tahma toimii mainiosti. Tai no, siltä se ainakin tähän mennessä vaikuttaa.
Lopuksi maalasin kenkiin kukkia.

Kuvia kenkäprosessista ei ole, kun en niitä huomannut ottaa. Prosessi oli kuitenkin mitä mielenkiintoisin, kun en ole ennen vastaavaa päässyt tekemään. Mielestäni nämä ovat ensimmäisiksi muokkaamikseni kengiksi ihan hyvät.

Tajusin vasta äskettäin, että minulla ei ole kengistä yhtäkään kuvaa ennen conia. Pahoittelen siis kärsinyttä maalipintaa :'<Joten, tällaisilla kengillä mennään. Eivät ole ihan täysin lähdekuvien mukaiset, mutta ehkä se voidaan antaa minulle anteeksi, vai?

Tai sitten ei.
 
 
 
Näin. Mikäli värjäysprosessista tai kengistä tai mistään muustakaan herää kysymyksiä, niin kommenttia kehiin, vastailen parhaan kykyni mukaan.
 
 
Ja ottakaa nyt vielä kuva siitä, miten muikeat kiharat Terralla oli yöllä ennen desumatkan alkamista. Ihan tuollaisina ne eivät säilyneet, mutta eipä se ollut tarpeenkaan.
 


2 kommenttia:

  1. Oijoi, kiitos tästä liukuvärjäys postauksesta! Itsellä on tämä kokemus vielä edessä joten kiinostavaa lukea muiden kokemuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, toivottavasti tästä on jotain hyötyä! Ja onnea omille liukuvärjäysprojekteillesi sitten kun alat niitä työstämään : D

      Poista